.

Monday, March 9, 2009

SIFAT LEMAH-LEMBUT BOLEH 'CONTROL' SIFAT MARAH

Kelembutan fitrah wanita.

Rasulullah bersabda yang bermaksud,” Sesiapa yang dikurniakan sifat lemah-lembut nescaya ia akan memperoleh kebaikan dalm semua hal ”.( Riwayat Muslim)
Lembut dan sabar tidak bererti mengalah,sebaliknya itu adalah tanda orang yang beriman.Itulah juga yabg diajarkan Allah kepada umat Islam agar berhemah dan berlemah lembut dalam setiap urusan.
Lemah-lembut adalah akhlak yang mulia yang dianugerahkan oleh Allah kepada hamba-Nya.Oleh itu orang yang memiliki sifat lemah lembut adalah orang yang sangat beruntung.
Melatih diri untuk dapat memiliki sifat mulia ini dapat dimulakan dengan menahan diri apabila marah dan mempertimbangkan baik buruknya sesuatu perkara sebelum bertindak.
Orang yang lemah lembut melambangkan orang yang sentiasa sabar dan tenang ( tidak tergesa-gesa).Namun sifat lamah-lembur ini lebih baik diseiringkan dengan ketegasan agar seseorang itu tidak diperbodohkan oleh orang lain.
Rasullullah adalah contoh orang yang paling lemah-lembut dan yang paling baik dalam pergaulan.Sesiapa yang melihat baginda dari jauh akan berasa gentar tetapi sesiapa yang berampur atau bergaul dengan baginda tentu akan menyayangi baginda disebabkan oleh sikap lemah-lembut baginda itu.

No comments:

Post a Comment