.

Thursday, August 20, 2009

MENANGISLAH...

Suatu Fitrah antara naluri dan perasaan..

Jika di bandingkan dengan lelaki,wanita lebih sensitif dan paling mudah mengalirkan air mata.Air mata sumber kekuatan wanita. Menangis boleh menjatuhkan keegoan bukan bererti lemah! Menangis adalah sifat semulajadi bagi kaum hawa.

Ingin saya kongsikan sebuah cerita…suatu ketika seorang anak lelaki bertanya kepada ibunya kenapa menangis.Dengan tenang ibunya menjawab sebab dirinya wanita. Anak lelaki tersebut tidak berpuas hati dengan jawapan yang diberikan oleh ibunya lalu dia bertanya pula kepada ayahnya. Ayahnya menjawab semua wanita menangis tanpa ada alasan.Hanya itu jawapan yang diberikan oleh ayahnya. Sehingga dewasa,anak lelaki masih tertanya-tanya mengapa wanita mudah menangis.Sehinggalah dia bermimpi dan mendapat petunjuk dari Allah mengapa wanita mudah menangis.

Ketika Allah menciptakan wanita,Dia membuat bahunya agar mampu menahan seluruh beban dunia dan isinya walaupun bahu itu cukup lembut untuk menahan kepala bayi yang sedang tidur.

Allah berikan wanita kekuatan utk melahirkan zuriat dari rahimnya serta berikan ketabahan yg membuatnya bertahan, pantang menyerah di saat semua orang berputus asa.

Allah berikan kesabaran untuk wanita agar dapat merawat keluarganya walaupun letih,sakit,lelah tanpa keluhan.Allah berikan perasaan peka dan kasih sayang untuk mencintai semua anaknya.

Allah kurniakan kebijaksanaan untuk membolehkan wanita menilai perananya kepada suami.Seringkali kebijaksanaan itu menguji kesetiaan yang diberikan kepada suami agar saling melengkapi.

Akhirnya Allah berikanya air mata agar dapat mencurahkan perasaanya. Inilah yang khusus Allah berikan kepada wanita, agar dapat gunakan di mana dia inginkan. Inilah cara wanita mengumpulkan kekuatan. Hargailah perasaan insan yang bergelar WANITA..

1 comment: